Oglinda Selfie Moldova 
Назад к списку

Tradiții moldovenești pentru nuntă...

Astăzi , am decis să vă prezentăm câteva tradiții moldovenești pentru nuntă, pe care fiecare ar trebui să le cunoască 😊
💍Pețitul
Tânărul, împreună cu tatăl sau cu câțiva prieteni, merge s-o ceară pe aleasa lui direct de la părinții ei. Pentru acest eveniment, familia miresei se pregătește cu un ospăț. Deși hotărârea de a face nunta este, de obicei luată dinainte, pețitul este o formalitate prielnică pentru ca cele două familii să petreacă mai mult timp împreună.
💍Buchetul miresei
În vremuri străvechi aproape orice putea fi considerat ca fiind prevestitor de rele. De aceea miresele foloseau plante, cunoscute pentru protecția pe care o puteau asigura împotriva relelor. Ele erau prinse pe îmbrăcămintea miresei, din cap până la picioare. Mai târziu, plantele au început să fie înlocuite cu flori, doar din simț estetic, și să se mute de pe vestminte pe buchetul de mireasă. Astăzi miresele acordă o mare atenție alegerii buchetului, asortându-se cu costumul mirelui, sau tematica nunții.
💍Colacul miresei este un obicei devenit simbol la nunțile moldovenești. Mirii trag de colac, rupându-l în două. Secvența exprimă: rodnicie și bun augur pentru noua familie, dar și pentru fiecare nuntaș, deoarece de tot ceea ce se atinge mireasa purifică și devine purtător de noroc, belșug și fericire.
💍Furatul miresei
Poporul român este un popor vesel și uneori pus pe șotii. Se presupune că mirele nu trebuie să aibă ochi decât pentru mireasa lui, dar unii glumeți profită de neatenția mirelui și fură mireasa. El este dator să o caute sau să o răscumpere. În unele zone, răpitorii au datoria de a nu lăsa mireasa pe jos, ea trebuie purtată numai în brațe. În alte zone, se consideră că dacă mireasa a fost furată până la ora 24.00 datoria o va plăti nașul, dacă a fost furata după 24.00 mirele este cel care va plăti. De multe ori, spre hazul invitaților, mirele este pus să îndeplinească anumite sarcini..
Посмотреть на Facebook